Elhízáson a testtömeg, azon belül a zsírtartalom kóros növekedését értjük. Ennek az az oka, hogy több energiát fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van (bőségesen táplálkozunk, ugyanakkor keveset mozgunk). Az elhízás nem csupán kozmetikai kérdés, hanem számos betegségre — cukorbajra, köszvényre, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, keringési elégtelenségre és ízületi gyulladásra — is hajlamosít.
Bővebben...A diéta célja a testtömeg- és testzsírtöbbletnek a kívánatos értékre csökkentése, a rendes testtömeg megőrzése, valamint az elhízás szövődményeinek megelőzése. Ha a táplálékkal elfogyasztott energiamennyiség kevesebb, mint a napi elfoglaltsággal járó energia-leadás, a szervezet a raktározott energiát használja fel a nagyobb szükséglet fedezésére. Ezzel csökkenni kezd a zsírszövet mennyisége és a testtömeg.
	A fogyókúra tervezése során abból kell kiindulni, hogy 7000 kcal elvonásával általában 1 kg-mal csökkenthető a testtömeg. Ha tehát naponta 1000 kcal-val kevesebbet eszünk, egy hét alatt 1 kg-ot fogyunk. Ezt a célt kitűzve a fogyókúra során napi 1000–1500 kcal energiához jusson a szervezetünk.
	
	Ajánlott élelmiszerek a friss és  mirelit gyümölcsök, zöldségek, színes és zöldfõzelékek, mirelit zöldségek, sovány tej (1–1,5 %), zsír, joghurt (natúr), kefír, író, sovány túró, tojás, borjúhús, csirkehús (bőr nélkül), lóhús, marhahús, máj, sertésnyelv, sertésszív, párizsi, virsli, krinolin, szafaládé, húskenyér, gépsonka, pulykafelvágott, sonkaszalámi, hal, zabpehely, teljes kiőrlésû lisztbõl készült kenyerek, gomba. Édesítéshez energiát nem tartalmazó mesterséges édesítõszereket használjunk.
	
	Korlátozott mértékben fogyasztható élelmiszerek a sajtok (egyszerre csak egy kocka vagy 4 dkg kemény sajt), sertéshús (karaj, comb), kenõmájas, vadász, zalai, lisztek, (teljes kiõrlésû, Graham), száraztészták (durum lisztbõl), burgonya, rizs, fehér kenyér, zsemle, kifli, ételkonzervek (ügyelni kell az energiatartalmukra), gabonapelyhek (natúr), energiaszegény üdítõk.
	
	Kerülendõ élelmiszerek a cukrok, a cukortartalmú ételek (kalácsok, sütemények, édességek, üdítõk, szörpök, kekszek), méz, alkohol, fagylalt, befõtt, lekvárok, ízesített tejtermékek (gyümölcsjoghurtok, túrókrémek), tejszín, tejföl, sûrített tej, libahús, kacsahús, libamáj, kacsamáj, aszpikos felvágottak, kolbászok, szalámik, szalonna, tepertõ, zsírok, vaj, margarin, olajos halkonzervek, búzadara, szárazhüvelyesek, diófélék, olajos magvak (pl: napraforgómag, mandula, mogyoró, mák).
	
	Tudnivalók a fogyókúra során
	
	Az ételkészítési eljárások közül azokat alkalmazzuk, amelyek az energiaértéket nem fokozzák: fõzés, párolás, roston sütés, grillezés, fóliában sütés. Használjunk teflonedényeket, jénai tálakat, cserép- és római tálat, rozsdamentes kuktát.
	Az étrend alapjai a zöldségek, a fõzelékfélék és a lédús gyümölcsök legyenek, megfelelõ fehérjekiegészítéssel (kefír, valamint egyaránt sovány tej, sajt, túró és hús).
	Növeljük ételeink rosttartalmát és telítõértékét zabpehellyel vagy búza- és zabkorpával (pl. korpás vagdalt és kefír, vegyeszöldség-saláta korpás joghurtöntettel).
	Rendszeresen együnk! Napi négyszeri-ötszöri étkezés ajánlott. Egyszerre kis mennyiséget fogyasszunk, lehetõleg mindig ugyanabban az idõben.
	Ideális vacsoraidõ: este 6 óra, utána lehetõleg már ne együnk.
	Soha ne együnk jóllakottságig!
	Lassan, kapkodás nélkül együnk, jól rágjunk meg minden falatot (ha rostos az étel, igyunk hozzá vizet, így tovább tart teltségérzetünk).
	A víz nem hizlal. Igyunk naponta legalább 2 l folyadékot (víz, ásványvíz, cukor nélküli tea vagy limonádé).
	Rendszeresen mozogjunk, s találjunk ki valamilyen számunkra kellemes, rendszeres elfoglaltságot.
	
	
	Klinikai tápszerek szerepe a fogyókúrában
	
	Az elhízás étrendi kezelésében nagy szerepe van a tejcukor mentes Nutridrinknek vagy a magas fehérjetartalmú Fortimelnek. Adagolás: a diétába beépítve egy-egy étkezésre fogyaszthatjuk napi: 1-2 dobozzal.
	
	 
	Mintaétrend három napra
	
	1. nap
	Reggeli: krinolin (5 dkg), Graham-kenyér (5 dkg), retek, Nutridrink (1 dl).
	Tízórai: Nutridrink (1 dl), búzakorpa (1 dkg).
	Ebéd: grillezett csirkemell (10 dkg), zöldbabfõzelék (20 dkg zöldbab, 2 dkg liszt, 0,5 dl kefír).
	Uzsonna: alma (10 dkg).
	Vacsora: fõtt burgonya (10 dkg), töltött tojás  (két tojás, 10 dkg gomba, snidling, egy evõkanál 10%-os tejföl). (Összes energia: 1270 kcal.)
	
	2. nap
	Reggeli: rántotta (két tojásból, teflonban, zsír nélkül, sok hagymával), egy kifli.
	Tízórai: egy kockasajt, fél zsemle.
	Ebéd: Nutridrink (2 dl, elõtte két-három korpatabletta).
	Uzsonna: gyümölcssaláta (10 dkg meggy, 10 dkg alma, 10 dkg narancs + mesterséges édesítõ).
	Vacsora: hagymás virslisaláta (12 dkg virsli), alföldi kenyér (5 dkg). (Összes energia: 1250 kcal.)
	
	3. nap
	Reggeli: kapros túrókrém (7 dkg túró, 0,5 dl joghurt, kapor), bakonyi barna kenyér (5 dkg).
	Tízórai: kefír (2 dl), Abonett  (2 db).
	Ebéd: narancsdzsúz (2 dl, cukormentes), fóliában sült sertésszelet (8 dkg sovány hús), párolt zöldségköret (zöldborsó, sárgarépa, karfiol, 10-10 dkg).
	Uzsonna: trappista sajt (4 dkg), alma (10 dkg).
	Vacsora: 2 dl Nutridrinkbe alma-, õszibarack- és narancsdarabkák keverve. (Összes energia: 1250 kcal.)
 2013. november 20. 09:00
 2013. november 20. 09:00
								Hazánkban is folyamatosan nő a daganatos betegek száma. A statisztikák azt mutatják, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulásáért az esetek 35%-ban a helytelen táplálkozás felelős. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal jobban kell (kellene) figyelnünk étrendünkre, táplálkozásunkra. Az alapdiéta nemcsak a betegeknek ajánlott, hanem mindenkinek, megelőzésképpen is, hiszen kiegyensúlyozott táplálkozást jelent. Ehhez képest többlet, ha valamilyen ok miatt speciális étrendre, diétára szorul valaki. Ilyen ok a rosszindulatú daganat is, amelynek esetén az alapdiétát figyelembe véve kell a beteg diétás étrendjét megtervezni.
Bővebben...
	A daganatos betegek diétás étrendjének alapját a gabonafélék teszik ki. Ezeket fogyaszthatják magként (csíráztatva, kásának stb.) és feldolgozva (liszt, pehely, müzli, kenyér, tészta stb. formájában). A cél az, hogy minél több gabonafélét, minél változatosabban elkészítve tálaljunk. De fontos szempont az is, hogy az elfogyasztott gabona minél teljesebb értékű legyen, azaz tartalmazza a gabonaszem korpa- és csírarészét is.
	Nélkülözhetetlen nyersanyagai a diétának a zöldségfélék és a gyümölcsök is. Ezekből naponta két-két étkezést tervezzünk. Az előbbiekből főzeléket, salátát vagy párolt zöldséget készítsünk, míg a gyümölcsöt tízóraira és uzsonnára adjuk. A zöldségek és a gyümölcsök olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekre a betegek (és természetesen az egészséges emberek) szervezetének okvetlenül szüksége van. Ilyenek a növényi rostok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a fitovegyületek. A zöldségeket és a gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentesen termelő gazdaságból vásároljuk.
	Az állatifehérje-források közül tejet és tejtermékeket (kefirt, joghurtot, túrót és sovány kemény sajtot), valamint húsokat (pulykát, csirkét és halakat) kell fogyasztani. Szárnyas és hal hetente kétszer kerüljön terítékre. Ritkán egy kis sütemény is változatosabbá teheti az étrendet.
	Az elkészítési módot illetően minél kevesebb zsiradékkal készüljenek az ételek. A fűszerezéshez a régi magyar konyha fűszereit (a kaprot, a tárkonyt, a bazsalikomot stb.) használjuk.
	Ügyelni kell a kellő mennyiségű folyadék bevitelére is, mert ennek fontos szerepe van a szervezet méregtelenítési folyamatában. A napi adag 1,5–2 liter legyen — ez lehet ásványvíz, illetve gyógy- és gyümölcstea.
	 
	A daganatos betegek diétájába ne kerüljenek tartósított élelmiszerek (kivételek a natúr, gyorsfagyasztott élelmiszerek), füstölt ételek, valamint fehér lisztből és cukorból készült termékek. Nem ajánlott a cigaretta-, a kávé- és az alkoholfogyasztás, valamint az ételek túlzott sózása.
	Az elmondottakon kívül még a következőkre kell ügyelni:
	-  meg kell akadályozni (tápszerrel is) a hirtelen testtömegcsökkenést;
	-  a már bekövetkezett testtömegcsökkenés miatti tápanyag-, ásványianyag- és vitaminhiányokat pótolni kell (tápszerrel is);
	-  a kezelés alatt kerülni kell az erős ízű és illatú  ételeket a hányinger és a hasmenés megelőzése vagy enyhítése végett (erre a célra szolgálnak a laktóz- és salakanyagmentes tápszerek).
	
	A klinikai tápszerek szerepe a daganatos betegségek diétájában
	
	Kiegészítő táplálékként a beteg állapotától függően naponta 2–3 doboz (esetenként több) Nutridrink fogyasztható. A semleges íz kedvelőinek, illetve tejhelyettesítőként Nutrison Energy Plus adható. A készételek jól dúsíthatók a semleges ízű Nutrison powderrel. Tartós fogyasztás esetén a többféle klinikai tápszer harmonikusan kiegészíti egymást.
	
	Mintaétrend 3 napra
	
	1. nap
	Reggeli: tejeskávé (Nutrison Energy Plus), barna kenyér, margarin, zöldpaprika, paradicsom.
	Tízórai: epres Nutridrink.
	Ebéd: paradicsomleves, csőben sült brokkoli (Nutrison powder), barna kenyér.
	Uzsonna: gyümölcs.
	Vacsora: héjában főtt burgonya, kefires túró, metélőhagyma, zöldpaprika.
	
	2. nap
	Reggeli: tea, barna kenyér, vaj, sajt, reszelt zöldségek.
	Tízórai: gyümölcsturmix Nutrison Energy Plusszal.
	Ebéd: zöldségleves, halfilével rakott kel (barna rizzsel, sovány tejföllel, Nutrison powderrel), barna kenyér.
	Uzsonna: gyümölcssaláta, korpás keksz.
	Vacsora: tökfőzelék (Nutrison powderrel), tükörtojás, barna kenyér.
	
	3. nap
	Reggeli: tejeskávé (Nutrison Energy Plusszal), barna kenyér, hideg pulykasült, kígyóuborka.
	Tízórai: narancsos Nutridrink.
	Ebéd: gyümölcsleves (Nutrison powderrel), francia rakott burgonya, saláta.
	Uzsonna: gyümölcs
	Vacsora: karamellás Nutridrink, barna kenyér, körözött (Nutrison powderrel), nyers zöldségek.
 2013. november 20. 08:57
 2013. november 20. 08:57
								
	A pajzsmirigy a nyak 2 oldalán az ádámcsutka alatt elhelyezkedő belső  elválasztású mirigy. Hormontermelő szerv, az általa termelt hormon a  tiroxin (T4), illetve az úgynevezett trijódtironin (T3), amelyek jódot  tartalmaznak. Ezek a hormonok többek között a szervezet méhen belüli,  illetve gyermekkori fejlődéséért, illetve minden életkorban az  anyagcsere fenntartásáért felelősek.
	A fenti hormonok szintézisét az agyalapi mirigy befolyásolja (TSH).
	Akkor, ha a pajzsmirigyhormonok szintézise valamilyen okból (pl. jódhiány) gátolt, akkor gyermekkorban úgynevezett kreténizmus jön létre, a növekedés és a szexuális érés zavarával, valamint csökkent szellemi képességekkel. A múlt században azokon a területeken, ahol nem volt az ivóvízben elég jód, a kreténizmus nem volt ritka. Manapság az ivóvíz és a konyhasó jódozásával a kretének száma Európában és az Egyesült Államokban elhanyagolható.
	Pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis) beszélünk akkor, ha a vérben keringő pajzsmirigyhormonok mennyisége nő. Leggyakoribb formája az úgynevezett Basedow-Graves kór, amely döntően 20 és 40 éves kor közötti nők esetében lép fel (a nemek aránya 8:1) és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva) jár együtt. A betegség kísérője lehet a szem kidülledésével járó rendellenesség kettőslátással, illetve a szem záródásának elégtelenségével, ezt a szemizmok duzzadása, illetve a szem mögötti kötőszövet felszaporodása hozza létre.
	
	Előfordulás
	
	Nemzetközi statisztikák alapján a nők 1%-a, férfiak 0,1 %-a érintett.
	
	Tünetek
	
	- gyengeség, fáradékonyság
	- izgatottság, ingerlékenység, idegesség, kézremegés
	- heves szívdobogásérzés, szapora, szabálytalan szívműködés (nyugalomban is)
	- fokozott verítékezés, a meleg-intolerancia, magasabb testhőmérséklet
	- izomfájdalom
	- jó étvágy ellenére bekövetkező fogyás
	- nőknél: menstruációs zavarok
	- hasmenés
	- látászavar (kettős látás), merev tekintet, csillogó szemek
	- nyakkörfogat-növekedés
	- émelygés, hányás
	- tudatzavar
	- ujjbenyomatot nem tartó lábszárvizenyő.
	
	Diagnózis
	
	A pajzsmirigyhormonok szintje a vérben laboratóriumi eszközökkel kimutatható. A fokozott anyagcsere miatt gyakori az alacsony koleszterinszint. Basedow-Graves kór esetén a vérből gyakran autoimmun antitestek mutathatók ki. A pajzsmirigy ultrahangvizsgálatával megállapítható annak mérete, izotópvizsgálattal meghatározható, hogy a pajzsmirigy egyes területei több hormon termelnek-e, mint a többi terület, röntgenvizsgálattal (trachea légsáv) kimutatható az, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy összenyomja-e a légcsövet vagy sem. A szem kidülledése esetén a szem ultrahangos vizsgálata jön szóba, az utóbbi célra CT , illetve MRI vizsgálat is használatos. EKG során a szív ritmuszavarai ismerhetők fel.
	
	Kezelés
	
	A kezelés gyógyszeres, műtéti vagy izotópos. Mindig az adott eset dönti azt el, hogy a három lehetőség közül a kezelőorvos melyiket választja. Korábban a műtéti megoldás volt a leggyakoribb, napjainkban a gyógyszeres, illetve az izotópos kezelés a legelterjedtebb.
	A gyógyszeres kezelés alapja a pajzsmirigyhormonok képzésének gátlása.
	Ekkor több hónapig tartó gyógyszerszedés szükséges, figyelembe kell azonban vennünk, hogy a gyógyszeres kezelésnek komoly szövődményei léphetnek fel, ezért a vérkép gyakori ellenőrzése szükséges. A heves szívdobogásérzés Béta-blokkolóval csökkenthető.
	Abban az esetben, ha a gyógyszeres kezelés nem hatásos vagy a pajzsmirigy kórosan megnagyobbodott és nyomási tüneteket okoz, sebészi megoldás mellett kell dönteni. A műtét során a pajzsmirigy nagy része eltávolításra kerül.
	A radioaktív jódkezelés elsősorban azoknál jön szóba, akik tartós gyógyszerszedésre a koruknál fogva vagy más okból alkalmatlanok. A kezelés során a páciens a rádioaktív jódoldatot megissza, a radioaktív jód beépül a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeibe és azokat elpusztítja. Fiatal, gyermeket még vállalni akaró nőknek egyértelműen nem ajánlott. Európában az izotópkezelés általában csak 40 éves kor felett alkalmazott.
	A hyperthyreosis szemészeti szövődményei szteroiddal gyógyíthatók, illetve műtéti megoldás is szóba jön. (forrás: OAN)
 2013. november 19. 15:26
 2013. november 19. 15:26
								Magyarországon a halálozás háromnegyed részéért táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek felelősek, elsősorban a szív és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések. Más szóval: a nem megfelelő táplálkozás és életmód jelentős mértékben hozzájárul a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotához és a következményes nagy arányú halálozáshoz.
Bővebben...
	A fentiekből következik, hogy egészséges táplálkozással és életmóddal ezek a betegségek jelentős részben megelőzhetők. Az egészségmegtartó, betegségmegelőző táplálkozás és életmód ajánlásai egyszerűek, megtartásuk nem igényel különösebb erőfeszítéseket, többletkiadásokat, csak éppen meg kell ismernünk és alkalmaznunk kell életünkben a következő oldalakon bemutatott alapelveket.
	Az egészséges táplálkozás öröm, de nemcsak a táplálkozás, hanem az egészség is az, rajtunk múlik, meddig van birtokunkban ez a hatalmas kincs.
	
	Hogyan kell egészségesen táplálkozni? Hogyan csoportosítjuk az élelmiszereket az egészséges táplálkozás számára?
	
	1. Gabonafélék
	
	- Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása. Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot – 6-11 egységnyit* -, de a választékban keressük a teljes értékű**, korpát is tartalmazó lisztből készült, magvakat is tartalmazó termékeket!
	
	*1egység
	a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Naponta többször fogyasszunk gabonafélét
	• Tervezzük úgy napi étrendünket, hogy lehetőleg minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék
	• Használjunk teljes értékű gabonafélét az ételek elkészítéséhez is, és törekedjünk a változatosságra, készítsünk időnként például puliszkát, zabkását, zabkorpás pogácsát, kölesrizottót
	• Őrizzük meg a gabonafélékből készült étel értékeit – és az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot és sót, vagy csak igen kis mennyiségben
	
	**A teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelöljük a gabona magvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan, barna rizst
	
	2. Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök
	
	- Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás. Együnk naponta zöldség-főzelékféléket és gyümölcsöket – 6-11 egységet*
	
	*1 egység
	a zöldség-főzelék és gyümölcs csoportból: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyese (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grape-fruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt
	• Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, paradicsomot, valamint hüvelyes főzelékeket – ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin és folátok (folsav)
	• Legyen mindig kéznél, illetve a kamrában, vagy a hűtőszekrényben gyümölcs és zöldségféle
	• Mindig friss, ép gyümölcsöt, zöldség-főzelékfélét fogyasszunk, a penészes, sérült termékeket ne használjuk fel
	
	3. Tej és tejtermékek
	
	- A tej és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap - 3-4 egységet*
	
	*1 egység
	tej, tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Naponta igyunk tejet – fél liter -, válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket (aludttej, kefir, joghurt)
	• Fogyasszunk gyakrabban sovány, vagy félzsíros túrót
	• Együnk rendszeresen sovány sajtot
	
	4. Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója
	
	- A húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, együnk naponta húst, húskészítményt - 2-3 egységet*
	
	*1 egység
	hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyers súly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott
	
	Mindennapi jó tanácsok
	• Együnk rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve
	• Keressük a sovány felvágottakat
	
	- Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet*
	
	• Fogyasszunk rendszeresen, hetenként legalább egyszer tengeri halat
	
	*1 egység
	hal: 15 dkg hal
	
	Az egészséges táplálkozás további ajánlásai
	
	5. Zsiradékok
	
	- A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez.
	Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből, ételekből. Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez.
	
	Mindennapi jó tanácsok
	• Ne használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csak igen keveset
	• Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket
	• Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket
	• Kerüljük a zsiradékban való sütést
	• Májat, májból gyártott húsipari terméket legfeljebb 7-10 naponként egyszer fogyasszunk, tojásból pedig hetenként 3-4 db-ot
	
	6. Só és sózás
	
	- A túlzott konyhasó/nátrium-bevitel növeli egyes betegségek kockázati tényezője. Csökkentsük a sóbevitelt, különösen fontos ez a gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre kihat.
	Mindennapi jó tanácsok
	• Ne sózzunk, vagy csak igen kevés – jódozott - konyhasóval ízesítsük ételeinket
	• Kerüljük a sóban igen gazdag élelmiszereket
	• Használjuk ízesítésre a zöld és száraz fűszernövényeket, amelyekkel részben pótolható a sós íz hiánya
	
	7. Cukor
	
	- A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat
	Mindennapi jó tanácsok
	• Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok, italok gyakori fogyasztását
	• Az édesség iránti vágyat csillapítsuk gyümölcsökkel
	• A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett
	
	8. Alkohol
	
	*1 egység
	3,5 dl sör, vagy 1,5 dl bor, vagy 4 cl égetett szeszesital
	
	Mindennapi jó tanácsok
	• Aki iszik alkoholos italt, mértékletesen tegye
	• A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebb két egységet jelent, célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkor lassabb az alkohol felszívódása
	
	9. Az egészséges testtömeg
	
	- Törekedjünk az egészséges testtömeg/testsúly* megtartására, illetve visszaszerzésére
	
	*Az elterjedt testsúly megnevezés helyett többnyire a szakmailag helyes testtömeg kifejezést használjuk a következőkben
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Őrizzük meg egészséges testtömegünket, ha pedig már kialakult a túlsúly, vagy az elhízás, forduljunk szakemberhez és törekedjünk 5-15 %-os testtömeg csökkenés elérésére
	• Bőségesen fogyasszunk zöldség-főzelékféléket, zsiradékmentesen, vagy kevés zsiradékkal elkészítve, együnk sok gyümölcsöt
	• Együnk kevesebbet, ügyeljünk az adagokra
	• Mozogjunk többet, rendszeresen, minden nap
	• Az elhízás megelőzése érdekében mutassunk jó példát a gyermekeknek az egészséges táplálkozásban
	• Az elhízásra való hajlam ugyan fontos tényező, de megfelelő táplálkozással és életmóddal elérhető az egészséges, vagy azt megközelítő testsúly
	
	10. Mozgás
	
	- Mozogjunk rendszeresen, minden nap, gyermekek számára legalább 1 óra, felnőtteknek legalább 30 perc javasolt
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	1. Felnőttek naponta minimum 30 perc, gyermekek 60 perc fizikai aktivitást, sporttevékenységet végezzenek.
	2. Közép-, vagy időskorúak számára sem késő életmódjukon változtatni.
	3. A rendszeres fizikai aktivitás az egyén egész életére szóló programja legyen.
	4. Ha most kezdünk el fizikailag aktív életmódot élni, tartsuk be a fokozatosság elvét a mozgás intenzitásának, időtartamának növelésekor.
	5. Ha eddig is végeztünk fizikai aktivitást, fokozatosan növelhetjük a mozgás időtartamát, intenzitását, gyakoriságát.
	6. A mozgás ne legyen megerőltető, hanem öröm és jó közérzetet forrása.
	7. Bátorítsuk gyermekeinket fizikailag aktív életmódra.
	8. Olyan mozgásformát válasszunk, amely számunkra kellemes, amit szívesen végzünk.
	9. Ha egészségi problémáink vannak és intenzívebb sporttevékenységet, testmozgást kívánunk végezni, beszéljük meg kezelőorvosunkkal.
	10. Férfiak 40, nők 50 év felett, panaszmentesség esetén is, intenzívebb testmozgás végzése előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.
	
	11. Élelmiszerbiztonság
	
	- Óvjuk meg a táplálékokat a szennyeződésektől, romlástól
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	- Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be! Ügyeljünk a vásárláskor!
	- Előzzük meg az érintkezést a nyersanyag és készétel között!
	- Megfelelő sütéssel, főzéssel a legtöbb étel biztonságossá tehető!
	- A romlandó élelmiszert és az ételeket mielőbb hűteni kell!
	- Mossunk gyakran kezet!
	- Tartsuk tisztán a konyhát!
	- Az élelmiszer-biztonságot akkor se feledjük, ha vendéglőben étkezünk, otthonról viszünk ételt magunkkal a munkahelyre, illetve családi összejövetel, házi disznóvágás eseten!
	
	12. Az élelmiszer címke
	
	- Olvassuk el figyelmesen a címkét, hogy megismerjük az élelmiszer összetételét, esetenként energia- és tápanyagtartalmát
	
	Még néhány mindennapi jó tanács általában
	
	• Együnk 4-5-ször naponta, lehetőleg mindig azonos időben
	• Étkezzünk nyugodt körülmények között, nem pedig vezetés, vagy munka közben
	• Igyunk naponta 6-8 pohár vizet, vagy ásványvizet
	• Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszerből, ételből állítsuk össze étrendünket
 2013. november 20. 08:47
 2013. november 20. 08:47
								Idült hasnyálmirigy-gyulladás esetén a hasnyálmirigy egy része elpusztul, helyén kötőszövet szaporodik fel. A szerv külső és belső elválasztású mirigy funkciója károsodik, az emésztőenzimek hiánya miatt puffadás, emésztési zavar lép fel. Az inzulintermelés zavara miatt cukorbetegség alakul ki.
Bővebben...
	A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők
	
	Leggyakrabban idült alkoholizmus talaján alakul ki. Az esetek 15%-ában az ok ismeretlen. Ritkán gyógyszerek, illetve a zsír és a kalcium anyagcsere zavara talaján is felléphet.
	
	Tünetek
	
	Gyakran igen kevés tünet tapasztalható.
	Görcsös, hasi-gyomorszáji fájdalom, émelygés, hányinger, hányás, puffadás fogyás, hasmenés gyakoriak. A széklet emésztetlen zsírtartalma miatt úgynevezett zsírszékelés jön létre, /a széklet ilyenkor világos, bűzös és folyékony állagú/.
	A felszívódási zavar miatt alultápláltság jön létre. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) a zsírfelszívódás zavara miatt nem jól szívódnak fel, ezért vitaminhiányos állapotok jönnek létre.
	
	Diagnózis
	
	Hasi UH, illetve hasi röntgen alkalmasak az úgynevezett hasnyálmirigy-meszesedések felismerésére. Hasi CT-vel kimutathatók többek között a hasnyálmirigy folyadékkal telt üregei, az úgynevezett pszeudociszták is.
	
	Kezelés
	
	Gyulladás esetén a heveny szakasznál ismertetett kezelés alkalmazott. A külső elválasztású funkció hiánya miatt fellépő emésztőenzim-hiány esetén kívülről bevitt emésztőenzimek szükségesek, napi sokszor, kis mennyiségű étkezés ajánlott. A zsíroldékony vitaminok pótlása szükséges. Cukorbetegség esetén inzulinpótlást alkalmaznak.
	Fájdalom esetén a kivezetőrendszer szűkületének megszüntetésével az esetek egy részében sikeres fájdalomcsillapítás érheto el. Néha fájdalomcsillapító gyógyszerek adagolása jön szóba. Abban az esetben, ha a hasnyálmirigy vezetékében kő van, ennek endoszkópos eltávolítása szükséges.
	A fenti kezelések ellenére fennálló fájdalom esetén sebészi kezelés lehet a megoldás a hasnyálmirigy egy részének eltávolításával. Mindezeken kívül az alkoholtilalom igen fontos. (forrás: OAN)
 2013. november 19. 14:57
 2013. november 19. 14:57
								Az elhízásnak számos kóros következménye közismert. Kevésbé ismert viszont az, hogy a gyógyszerek - így a hormonális fogamzásgátlók - hatékonysága is megváltozik elhízott emberek esetében, olykor nem kívánt terhességet eredményezve.
Bővebben... 2025. október 29. 17:40
 2025. október 29. 17:40
								Egy nagyszabású, több mint 2,18 millió kanadai gyermek adatait elemző kutatás új fényt vetett az autizmus lehetséges környezeti tényezőire.
Bővebben... 2025. október 31. 09:50
 2025. október 31. 09:50
								Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. De igazi hipoglikémia extrém ritkán fordul elő, így a használt kifejezés nem helyes a mindennapokban!
Bővebben... 2025. október 30. 13:11
 2025. október 30. 13:11
								Az alábbiakban arról olvashat, hogy mik a menopauzához társuló hőhullámok okai, jellemzői, és milyen vizsgálatokra lehet szükség.
Bővebben... 2025. október 30. 04:03
 2025. október 30. 04:03
								A szívelégtelenség kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség Ön és orvosa között. Tartsa be az orvosa utasításait az étrend, az életmód és a gyógyszerek terén, hiszen ez az Ön érdeke.
Bővebben... 2025. október 29. 15:24
 2025. október 29. 15:24
								A mióma embolizáció egy nem sebészeti kezelési lehetőség, amely a méh megtartása mellett és műtéti megterhelés nélkül kezeli a méhmióma okozta tüneteket.
Bővebben... 2025. október 30. 10:50
 2025. október 30. 10:50
								Annak ellenére, hogy nagyon gyakori problémáról van szó, számos megfázással kapcsolatos tévhit kering a köztudatban. Melyek ezek, és mik a valódi tények? Mi is tulajdonképpen a megfázás? Mi okozza ezt a betegséget, és hogyan terjed?
Bővebben... 2025. október 31. 16:02
 2025. október 31. 16:02
								belgyógyász, bőrgyógyász, endokrinológus nyíregyháza, érsebész, fogorvos nyíregyháza, fül-orr-gégész, gasztroenterológus, kardiológus nyíregyháza, kézsebész, neurológus, nőgyógyász nyíregyháza, onkológus, optika nyíregyháza, ortopéd, pszichiáter, reumatológus, sebész nyíregyháza, szemész, szemészet, urológus, aranyér nyíregyháza, anyajegy nyíregyháza, csontritkulás nyíregyháza, gyomortükrözés nyíregyháza, hasi ultrahang nyíregyháza, oszteoporózis nyíregyháza, prosztata nyíregyháza



