Habár a köztudatban sok hiedelem él a cukorbeteg étrendjét illetően, a táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a helyes diéta alig tér el az egészséges embernek javasolt étrendtől. Ha a beteg az orvos vagy a dietetikus által megadott szempontok figyelembevételével étkezik – akár az egész családjával együtt –, sokat tesz egészségi állapotának megőrzéséért vagy javításáért.
	A cukorbeteg diétájának az a célja, hogy a páciens testtömege és tápláltsági állapota ideális legyen, a vércukorértéke minél közelebb legyen a rendes tartományhoz, s megelőzze, illetve késleltesse a szövődmények kialakulását.
	
	A cukorbeteg étrendjének legfontosabb szempontjai
	
	Az étrend minőségileg és mennyiségileg egyénre szabott legyen. Ez azt jelenti, hogy az étrendnek összhangban kell lennie a diabéteszes beteg gyógyszereivel, a testi terhelés típusával (munkavégzéssel, sportolással stb.) és mértékével, s mindazzal, ami az egészségével kapcsolatban van. Ideális testtömeg esetén az 1–2. táblázat segítségével könnyen kiszámítható, hogy milyen energiatartalmú étrendre van a betegnek szüksége. Akinek ellenben a testtömegét csökkentenie kell – mert az anyagcsere-állapota ezt kívánja meg –, az a táblázatban megadottnál 20–30 %-kal kevesebb energiát vegyen fel.
	
	A felnőttek energiaszükséglete különböző testi tevékenység esetén a testmagasság függvényében
	
	Férfiak
	
	Testmagasság
	 
	
	cm
	 
	
	160
	 
	
	164
	 
	
	168
	 
	
	172
	 
	
	176
	 
	
	180
	 
	
	184
	 
	
	188
	
	Energiaigény ágynyugalomban
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	5880 1400
	 
	
	6090 1450
	 
	
	6300 1500
	 
	
	6510 1550
	 
	
	6930 1650
	 
	
	7140 1700
	 
	
	7560 1800
	 
	
	7770 1850
	
	Energiaigény könnyű munka esetén
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	7770 1850
	 
	
	7980 1900
	 
	
	8400 2000
	 
	
	8820 2100
	 
	
	9240 2200
	 
	
	9660 2300
	 
	
	10080 2400
	 
	
	10500 2500
	
	Energiaigény közepes munka esetén
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	9660 2300
	 
	
	10080 2400
	 
	
	10500 2500
	 
	
	10920 2600
	 
	
	11340 2700
	 
	
	11970 2850
	 
	
	12600 3000
	 
	
	13020 3100
	
	Energiaigény nehéz munka esetén
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	11550 2750
	 
	
	12180 2900
	 
	
	12600 3000
	 
	
	13230 3150
	 
	
	13650 3250
	 
	
	14280 3400
	 
	
	14910 3550
	 
	
	15540 3700
	
	Nők
	
	Testmagasság
	 
	
	cm
	 
	
	150
	 
	
	154
	 
	
	158
	 
	
	162
	 
	
	166
	 
	
	170
	 
	
	174
	 
	
	178
	
	Energiaigény ágynyugalomban
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	4830 1150
	 
	
	5040 1200
	 
	
	5250 1250
	 
	
	5460 1300
	 
	
	5670 1350
	 
	
	6090 1450
	 
	
	6300 1500
	 
	
	6510 1550
	
	Energiaigény könnyű munka esetén
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	6300 1500
	 
	
	6720 1600
	 
	
	6930 1650
	 
	
	7310 1750
	 
	
	7770 1850
	 
	
	7980 1900
	 
	
	8400 2000
	 
	
	8820 2100
	
	Energiaigény közepes munka esetén
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	7980 1900
	 
	
	8400 2000
	 
	
	8610 2050
	 
	
	9030 2150
	 
	
	9450 2250
	 
	
	10080 2400
	 
	
	10500 2500
	 
	
	10920 2600
	
	Energiaigény nehéz munka esetén
	 
	
	kJ kcal
	 
	
	9450 2250
	 
	
	9870 2350
	 
	
	10500 2500
	 
	
	10920 2600
	 
	
	11340 2700
	 
	
	11970 2850
	 
	
	12600 3000
	 
	
	13230 3150
	
	Az étrend összetétele: A táplálékkal felvett energia 15–20 %-ának fehérjéből, 30 %-ának zsiradékból, míg 50–55 %-ának szénhidrátból kell származnia. Ha ezek a kedvező arányok eltolódnak például a fehérjék vagy a zsírok javára, megnőhet bizonyos betegségek (elhízás, érrendszeri betegségek stb.) kockázata. Minthogy az energiaszükséglet egyénenként különböző, s igen tág határok között változhat, célszerű a diéta szénhidráttartalmát ennek megfelelően meghatározni.
	Nézzünk erre egy példát! Tekintettel arra, hogy 1 g szénhidrát elégetésekor 4 kcal energia termelődik, ha az orvos vagy a dietetikus 2200 kcal-os napi étrendet ír elő, s ennek a felét szénhidráttal kell fedezni, akkor (1100/4 = 275) az ajánlott szénhidrátfogyasztás 275 g.
	
	A különböző energiatartalmú étrendekhez tartozó szénhidrátmennyiségek
	
	Energia
	 
	
	Szénhidrát
	
	kJ
	 
	
	Kcal
	 
	
	g
	
	4200
	 
	
	1000
	 
	
	125
	
	5900
	 
	
	1400
	 
	
	175
	
	7600
	 
	
	1800
	 
	
	225
	
	9200
	 
	
	2200
	 
	
	275
	
	10 900
	 
	
	2600
	 
	
	325
	
	12 600
	 
	
	3000
	 
	
	375
	
	Mindig a megfelelő időben és elosztásban kell étkezni.
	
	Az egész napra szánt tápanyagmennyiséget célszerű öt-hat alkalomra elosztani. A kétszerre-háromszorra megevett nagyobb mennyiségű étel ugyanis megterheli az emésztőrendszert és a vérkeringést. A ritka étkezés azonban azért sem ajánlott, mert nem tartható fenn vele az állandó vércukorszint. A rendszertelen étkezések okozta vércukor-ingadozás inzulinnal és a legújabb gyógyszerekkel sem szüntethető meg. Ugyanakkor a meghatározott energiatartalmú, változatos összetételű étrend, valamint a rendszeres étkezés az emberek javarészének állandóvá teszi a testtömegét, javítja a közérzetét, s az összes fontos vitamint és ásványi sót is bejuttatja a szervezetébe. Egészséges élelmiszereket válasszunk! Erre később (a vitaminok és ásványi anyagok, valamint a növényi rostok címszó alatt) még visszatérünk. Fontos, hogy ételeinket mindig az évszaknak megfelelő rostdús zöldség- és gyümölcsfélékkel tegyük teljessé. Kerüljük az élvezeti szerek (alkohol és kávé) fogyasztását, s éljünk a korszerű ételkészítési eljárások (párolás, grillezés stb.) adta lehetőségekkel.
	
	Energiát adó tápanyagok
	
	Szénhidrátok (cukrok, keményítők)
	Aszerint, hogy milyen mértékben növelik a vércukorszintet, az élelmiszerek három kategóriába sorolhatók. Szokásos mennyiségben szabadon fogyasztható az összes zöldség- és főzelékféle. Mérve fogyasztható a liszt és a belőle készült ételek (pékáruk, tésztafélék), a rizs, a szójaliszt és a felhasználásukkal készült töltelékáruk, a burgonya, a kukorica, a zöldborsó, a sütőtök, a sárgarépa, a szárazbab, a lencse, a tej, a joghurt, a friss gyümölcsök és a gyümölcslevek. Kerülendő viszont a répacukor (kristálycukor, porcukor), a malátacukor, a méz és mindenféle cukorral készült üdítőital, sütemény és étel.
	
	Fehérjék
	Az állati eredetű, úgynevezett teljes értékű fehérjék a következők: húsok, húskészítmények, halak, tejtermékek és tojás. Célszerű a fehérjeszükséglet felét ezekből fedezni, mivel szervezetünk felépítéséhez nélkülözhetetlen alkotórészeket tartalmaznak. Növényi eredetű fehérjeforrás a liszt, a rizs, a szárazhüvelyesek, a szója és az olajos magvak.
	
	Zsírok
	Növényi vagy állati eredetűek lehetnek. Az a legmegfelelőbb, ha fele-fele arányban fordulnak elő ételeinkben. Mivel a húsokkal és a tejtermékekkel tetemes mennyiségű állati zsiradékok veszünk magunkhoz, az ételkészítéshez inkább növényi olajat használjunk. Helyénvaló, ha kevés zsiradékot igénylő konyhatechnikai eljárásokat (főzést, kuktában főzést, párolást, grillezést, fóliában sütést) alkalmazunk.
	
	Vitaminok és ásványi anyagok
	Energiát nem tartalmazó vegyi anyagok, amelyeknek a jelenléte nélkülözhetetlen az életfolyamatok egészséges menetéhez. Rendszeres, változatos táplálkozás esetén ritkán alakul ki hiányállapot. Zöldség- és gabonafélékkel, gyümölcsökkel, májjal és húsfélékkel kielégíthető a szervezet vitamin- és ásványianyag-igénye. Étvágytalanság, hányás és fogyás felléptekor nemcsak a vitaminok és az ásványi anyagok, hanem a tápanyagok pótlására is. oda kell figyelni. Erre a célra kiválóan alkalmas a Nutrison powder, amely teljes értékű, vitaminozott tápszer. Szénhidráttartalmának beszámításával könnyen pótolhatjuk az esetleges tápanyag- és vitaminhiányt.
	
	Növényi rostok
	Az élelmiszerekben levő növényi rostok nem emésztődnek meg és nem szívódnak fel. Java részük elősegíti a vércukor- és a vérzsírszint csökkenését. A szárazbab, a borsó, a friss saláták és zöldségek, a nagy korpatartalmú lisztek, a barna rizs és a belőlük készült ételek sok növényi rostot tartalmaznak.
	
	Mesterséges édesítőszerek
	
	Energia nélküliek, s nem növelik a vércukorszintet. Folyadék, por és tabletta formában vannak forgalomban. Ilyen például a Sacharin, az Aspartam, a Polisett, a Süssli, a Poli-Sweet, a Vital és a Canderel.
	
	Cukorhelyettesítő anyagok. Ezekre a készítményekre akkor van szükség, ha nemcsak édes ízűvé akarjuk tenni az ételt, hanem a cukor térfogatát is pótolni kívánjuk. Jellemzőjük, hogy energiát tartalmaznak, s növelik a vércukorszintet, még ha jóval kevésbé is, mint a cukor. Napi ötven grammnál kevesebb fogyasztható belőlük, s adagjukat be kell számolni az előírt szénhidrátmennyiségbe. Ilyen édesítőszer a Glukonon, a Pea Diät, a szorbit és a fruktóz.
	
	Néhány jó tanács
	
	Diétájának összeállításához kérjen tanácsot dietetikusától és/vagy kezelőorvosától, hogy az egyénre szabott legyen!
	Az étrendi utasításokat pontosan tartsa be!
	Rendszeresen eddze magát, de csak annyira, hogy örömét lelje benne!
	Jegyezze fel az orvos rendelte gyógyszerek nevét és adagját, s ismerje meg a hatásukat!
	Rendszeresen ellenőrizze vércukor- és vizeletcukor-értékét!
	Ne igyon szeszes italt, s ne dohányozzon!
	Mindig tartson magánál szőlőcukor-tablettát vagy kockacukrot!
	
	A klinikai tápszerek szerepe a cukorbeteg diétájában
	
	Az ételekbe kevert vagy italnak elkészített Nutrison powder kiegészíti, gazdagítja a sovány, leromlott beteg étrendjét. Szondatáplás céljára a Nutrison standard, a Nutrison Energy Plus és a Nutrison Multi Fibre tápszerek alkalmasak.