Ezt szem előtt tartva a nőnek a terhessége folyamán tápanyagtöbbletre van szüksége a szervezetében bekövetkező változásokhoz, valamint magzatának a fejlődéséhez. A testtömeg gyarapodása legyen egyenletes, s a terhesség végére ne haladja meg az eredeti testtömeg 15–18 %-át (ez körülbelül 8–11kg-nak felel meg).
	
	Járulékos súlynövekedés a terhesség alatt
	
	Hét - Súlynövekedés (gramm)
	1–12  Nincs
	13  250
	14  500
	15  750
	16  1050
	17  1350
	18  1650
	19  2000
	20  2350
	21  2700
	22  3050
	23  3450
	24  3850
	25  4300
	26  4750
	27  5250
	28  5750
	29  6250
	30  6750
	31  7250
	32  7750
	33  8350
	34  8750
	35  9250
	36  9750
	37  10250
	38  10750
	39  11000
	40  Nincs
	
	Egyszerűbben szólva a teljes terhesség alatt 8-11 kg testsúlynövekedés a normális. Az első trimeszterben nincs számottevő testsúlynövekedés. A második trimeszterben a hónapok végére 1-2-4 kg testsúlynövekedés az átlagos. A legjelentősebb súlytöbblet a terhesség végén a magzat növekedésével jelentkezik. A hónapok végére 6-8-11 kg testsúlynövekedés az átlagos. Fentiektől természetesen egyéni eltérések előfordulnak, de érdemes ehhez tartani magát a kismamának, hogy megelőzzőn a túlzott testsúlynövekedés miatt jelentkező számos egészségügyi problémát.
	
	Fontos szempont, hogy a terhes nő naponta ötször-hatszor (tehát az ételeket elosztva) étkezzen, ugyanis a hasüreg térfogata a magzat növekedésével egyre csökken. Ha egy-egy alkalommal nagyobb mennyiséget eszik, a gyomor annyira kitöltődik, hogy nyomja a mellüregi szerveket.
	 
	Energiaszükséglet
	
	Az átlagos testtömegű, könnyű testi munkát végző nő napi energiaszükséglete 1800-2000 kcal. Ez a terhesség alatt 15–20 %-kal növekszik, de az egymást követő terhességi időszakokban különbözőképpen.
	Az első harmadban: + 150 kcal (egy pohár gyümölcsjoghurt vagy 1dl Nutridrink).
	A második harmadban: + 350 kcal (15 dkg hal roston vagy 2 dl Nutridrink +1dl kefír).
	A harmadik harmadban: + 350 kcal (15 dkg sajtsaláta vagy 2 dl Nutridrink +1dl sovány tej).
	A terhesség egész időtartama alatt nagyon hasznosan kiegészíti az étrendet a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel dúsított Nutridrink. Kis térfogata alkalmassá teszi, hogy az első harmadban megjelenő panaszok (émelygés, étvágytalanság, hányinger, hányás és puffadás) miatti tápanyagvesztést az emésztőrendszer kímélésével pótoljuk.
	
	Szénhidrátszükséglet
	
	A napi kalória legalább 50–55 %-át szénhidrátok adják, ugyanis ezek a tápanyagok mozgósíthatók legkönnyebben energiatermelés céljára. A különböző szénhidrátok arányára azonban figyelmet kell fordítani. Háttérbe kell szorítani az egyszerű szénhidrátokat (cukrokat), s növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények, valamint a nyers zöldségek, a főzelékfélék és a gyümölcsök.
	
	Zsírszükséglet
	
	A terhesség alatti étrend fehérjében gazdag és viszonylag szénhidrátdús, tehát relatíve zsírszegény legyen. A szervezet ugyanis ilyenkor fokozottabban érzékeny a zsíranyagcsere-zavarokra, ezért a kismama a megnövekedett energiaigénye ellenére se fogyasszon több zsírt, mint amennyi az összes energiaszükséglet 20–25 %-a. Az állati és a növényi zsiradék aránya lehetőleg 50–50 % legyen. A várandós anya kerülje a túlhevített zsírokat tartalmazó ételeket, valamint a füstölt és a túl zsíros húsokat. Az ételkészítés során zsírszegény eljárásokat (főzést, párolást, fóliában sütést) alkalmazzon, s cserépedényt, kuktát vagy mikrohullámú sütőt használjon.
	
	Vitamin- és ásványianyag-szükséglet
	
	Változatos, vegyes táplálkozás esetén a szervezet hozzájut a nélkülözhetetlen adagjukhoz. Hányás, étvágytalanság és egyéb táplálék-felvételi problémák esetén a pótlásukról gondoskodni kell. Fontos vitamin- és ásványianyag-források a húsok, a belsőségek, a halak, a tej, a tejtermék, a tojás, a zöldség- és salátafélék, a gyümölcsök, az olajos magvak, a korpás készítmények és a barna rizs.
	
	Klinikai tápszerek a várandós anya étrendjében
	
	A Nutridrink ízesített, iható tápszer. Teljes értékű fehérjét, valamint az ajánlásoknak megfelelő mennyiségű vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz jól felszívódó és hasznosuló formában. Glutén-, purin-, salakanyag- és laktózmentes. Az alkalmazása azért is indokolt, mert az ételek készítésekor vitaminveszteség következik be.
	A Nutridrink ivásának javallatai a terhesség idején
	- A terhes nők csaknem 70 %-át hányinger és hányás kínozza. Ezek esetenként hipoglikémiás tünetek. A megelőzésüket a felkelés előtt elfogyasztott keksz, kétszersült, tea vagy hideg Nutridrink segítheti.
	- Terhességi vészes hányásban (hyperemesis gravidarumban) az acetonémia kivédésére és táplálás céljára egyaránt alkalmas a Nutridrink hidegen (a csokoládés, a narancsos és az ízesítés nélküli).
	- Gyomorégés esetén (ebben a várandós anyák felének van része a terhesség első harmadában) kis étkezések ajánlottak, s jó hatású a felkelés előtt ivott hideg Nutridrink.
	- Étvágytalanság, fogyás, averzió, és depresszió esetén kis mennyiségben is komplett energia- és tápanyagforrás a Nutridrink.
	- Alternatív táplálkozási módokban a hiánytünetek napi egy–három doboznyi Nutridrinkkel kivédhetők.
	- Az elhízás megelőzésére beválik, ha egy étkezés helyett egy doboznyi Nutridrinket iszik a kismama.
	 
	A várandós anyák tápanyagszükségletének növekedése
	
	Tápanyag  + %-ban a normál igényhez viszonyítva
	Energia kcal  15 %
	Fehérje g  20 %
	A-vitamin mcg  25 %
	B2-vitamin mg  25 %
	B6-vitamin mg  25 %
	E-vitamin mg  25 %
	Jód mcg  25 %
	B1-vitamin mg  30 %
	C-vitamin mg  30 %
	Cink mg  30 %
	B12-vitamin mcg  30 %
	Kalcium mg  50 %
	Foszfor mg  50 %
	Magnézium mg  50 %
	Folsav mcg  100 %
	(Barna M.: Táplálkozás, diéta. 96-99. o. Medicina, 1996)
	
	Folyadékszükséglet
	
	A terhesség alatt, főleg az utolsó hónapokban, fokozott a vízvisszatartás, ezért a terhesgondozás során figyelemmel kísérik a kismamák vízháztartásának változásait. Annak a terhes nőnek, aki jól feldolgozza az igénye szerint megivott folyadékot, s nincsenek ödémás tünetei, nem kell a folyadékfogyasztást korlátoznia. A vízháztartást nagymértékben befolyásolja, hogy mennyi konyhasó jut naponta a szervezetbe. A konyhasó ugyanis vízkötő, ezáltal vízvisszatartó hatású. Túlzott fogyasztása vizenyő kialakulásához vezethet, ezen kívül nehezíti a mésznek a csontokba épülését, ezért ajánlatos a sófogyasztást csökkenteni.
	 
	Várandós kismamák étrendje (mintaétlap)
	
	1. nap
	Reggeli:  korpás kenyér, márvány sajt-alma, gyümölcslé (natúr) /sorrend!/
	Tízórai:  Nutridrink 1 doboz
	Ebéd:  lebbencsleves, tökfőzelék, párolt vagdalt, gyümölcs
	Uzsonna:  baromfisonka, kenyér, delma, paradicsom
	Vacsora:  lágytojás, pirítós, grapefruit
	
	2. nap
	Reggeli:  kétszersült, Nutridrink 1 doboz
	Tízórai:  szardinia, barnakenyér, zöldhagyma
	Ebéd:  májgaluska leves, sajtos spagetti (durumtésztából), gyümölcs
	Uzsonna:  juhtúró, zöldpaprika, kenyér
	Vacsora:  2dl tej, vajaskenyér, párizsi
	
	3. nap
	Reggeli:  ”7 magos” kenyér, joghurt, gyümölcs
	Tízórai:  2dl tej, zsemle, vaj, szilvalekvár
	Ebéd:  Gyümölcsleves, párolt csirkemell, csőbensült brokkoli
	Uzsonna:  Főtt virsli-mustár, kenyér, ásványvíz
	Vacsora:  Müzli Nutridrinkkel