A vesemedence amely a vese központi részét képezi, a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyaggal van összeköttetésben. A hólyagot érinto gyulladásos-fertőző betegség esetén a fertőzés a húgyvezeték mentén felfelé haladhat, megbetegítve a vesemedencét, majd a vese állományát. Leggyakrabban az egyik vese betegszik meg, de kétoldali esetek is előfordulhatnak.
Bővebben...
	
	Tünetek
	
	Jellemző tünetek: borzongás, hidegrázás, láz, vesetáji fájdalom, fájdalmas, égo-csípő vizelés, elesett általános állapot /étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás/.
	
	Diagnózis
	
	A diagnózis az előbbi tünetek alapján biztonsággal felállítható. Laboratóriumi vizsgálattal a vérképben fehérvérsejt-szaporulat, a vizeletben genny- és baktériumürítés, esetleg vérvizelés található, vizelettenyésztéssel a kórokozó baktérium fajtája meghatározható. Súlyos esetben a baktériumok a vérben is megjelennek, ekkor a vér bakteriológiai tenyésztésével a baktérium szintén kimutatható.
	Hasi ultrahang vizsgálattal kimutatható a vesében vagy a húgyvezetékben elfolyási akadályt okozó kő, a vizsgálat alkalmas lehet a vese daganatainak diagnosztizálására is. A vese röntgenvizsgálata szintén hasznos vizsgálat a húgyúti kő diagnózisában.
	
	Kezelés
	
	Enyhe fertőzés esetén 10 napig tartó antibiotikus kezelés után a beteg meggyógyul.
	Súlyos esetben kórházi felügyelet mellett vénás antibiotikus terápia szükséges. A kórokozó kimutatására végzett bakteriológiai vizsgálatok után célzott kezelésre kell átváltani. A vénás adagolást a tünetek súlyosságától függően, de általában 3-4 napig kell alkalmazni, majd szájon keresztül történő alkalmazásra lehet áttérni. A lázat lázcsillapítókkal kell csillapítani. Abban az esetben, ha a vizelet nem távozik, katéter felhelyezésére lehet szükség.
	
	Szövődmények
	
	A kezelés hatására a betegek döntő többsége maradványtünet nélkül gyógyul, ritkán a gyulladás következtében hegesedés vagy idült vesemedence-gyulladás alakul ki.
	Súlyos fertőzés esetén kezeletlen esetben akár életet veszélyeztető szepszis is felléphet. A vesetályog szintén igen súlyos szövődmény. (forrás: OAN)
	
A koszorúérbetegségről beszélünk akkor, ha a szív vérellátása a szívet ellátó verőerek betegsége miatt károsodik. A szív verőereinek falában az úgynevezett koszorúerekben az érelmeszesedés részjelenségeként mész rakódik le, az erek falát beszűkítve. Ez a hosszantartó folyamat végül károsítja a szívizom oxigén- és tápanyagellátását,.a károsodás súlyos esetben olyan komoly, hogy szívizomelhalás (infarktus), hirtelen halál is felléphet. A beszűkült falú koszorúérben vérrög alakulhat ki, azt teljesen elzárva. A koszorúérbetegség a világ fejlett országaiban a halálozás vezető okát képezi.
Bővebben...
	A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők
	
	Tekintettel arra, hogy a koszorúérbetegség az érelmeszesedés részjelensége, a két betegség hátterét képező állapotok megegyeznek. Magas vér koleszterinszint, kezeletlen vagy nem jól kezelt cukorbetegség, dohányzás, magas vérnyomás esetén jóval gyakrabban fordul elő. Örökletes tényezők is szerepet játszanak. Férfiak -talán a környezeti tényezők miatt- veszélyeztetettebbek mint a nők. Az elhízás szintén kockázati tényező.
	
	Tünetek
	
	A panaszok leggyakrabban terhelésre jelentkező görcsös, szorító mellkasi fájdalomban jelentkeznek (szívgörcs, angina pectoris). A fájdalom helye típusosan a szegycsont mögött található, kisugárzó fájdalom is jellemző a bal karba, a hát bal oldalába, illetve a bal állba. A fájdalom fizikai vagy lelki megterhelésre jelentkezik, nyugalomban vagy az ilyenkor használt nyelv alatt szétolvadó nitrát hatására percek alatt megszűnik.
	Súlyos esetben a betegség heveny szívizomelhalás (infarktus) formájában jelentkezik. Ekkor igen intenzív, megsemmisítő, mellkasi fájdalom jelentkezik, gyakran vérnyomáseséssel, halálfélelemmel. Ez az állapot orvosi beavatkozás nélkül halálhoz vezet.
	
	Diagnózis
	
	Először jelentkező panasz esetén a részletes orvosi (belgyógyászati) kivizsgálás elengedhetetlen. A diagnózis alapja az EKG. A vér laborvizsgálata szintén lényeges diagnosztikus elem. Infarktus esetén jellegzetes laboreltérések tapasztalhatók, angina esetén az érelmeszesedés rizikófaktorai (magas koleszterinszint, magas vérzsír- és vércukorszint) lelhetők fel. A szív UH (ultrahang) a szív falának mozgását mutatja, valamint az úgynevezett pumpafunkciónak a megítélésére szolgál. Gyakran tapasztalható, hogy a jellegzetes fájdalom ellenére EKG eltérések nem láthatók. Ekkor úgynevezett terheléses EKG vizsgálatot kell végezni, amely során a vizsgált személy leggyakrabban egy futószalagon fut, vagy kerékpározik közben EKG készül. Gyakori vizsgálóeljárás az úgynevezett holter EKG vizsgálat, amely 24 órán keresztül rögzíti a vizsgált személy EKG görbéjét.
	Abban az esetben, ha a koszorúérbetegség diagnózisa áll fenn, koszorúérfestés jön szóba. Ezzel a vizsgálattal pontosan meg lehet állapítani azt, hogy a szűkület a koszorúérrendszer melyik szakaszán van.
	A szívizom esetleges károsodásának megállapítására ismertek izotópos eljárások is.
	
	Kezelés
	
	A gyógyszeres terápia alapját a nitrátok képezik. A nitrátok a szív koszorúsereit tágítják. Az anginás roham azonnali elhárítására, illetve a roham megelőzésére is használatosak. Tabletta, spray, illetve tapasz formájában ismertek. A Béta-blokkolók szintén használatosak, a szívfrekvencia csökkenésével a szívizom oxigénellátását javítják. A kalciumcsatorna blokkolók a koszorúerek tágulását okozzák, szintén a terápia részét képezik.
	A véralvadásgátlók meggátolják azt, hogy a szűk érben vérrög alakuljon ki illetve azt, hogy a vérrög növekedjen.
	Abban az esetben, ha az infarktus a kórházba érkezést megelőzően nem több, mint 2 órával korábban alakult ki, a vérrög feloldására is van lehetőség, ez teljes gyógyulást eredményez.
	A magas koleszterinszint gyógyszeres csökkentése, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelése, a dohányzásról való leszokás fontosak.
	Sebészeti kezelésre akkor van szükség, ha a gyógyszeres kezelés hatástalan, illetve akkor, ha a koszorúérfestés során olyan eredményt kapunk, amely azt lehetővé teszi. Koronáriatágítással a rövid szűkületet egy ballonkatéterrel tágítják, egy másik műtéti eljárással a károsodott falú eret egy a test másik területéről származó másik érrel pótolják. (forrás: OAN)
A gyermeket váró anya táplálkozása befolyásolja a magzat fejlődését, valamint a születendő gyermek és saját maga egészségi állapotát, s hat a szülés időpontjára és lefolyására is. Ezt szem előtt tartva a nőnek a terhessége folyamán tápanyagtöbbletre van szüksége a szervezetében bekövetkező változásokhoz, valamint magzatának a fejlődéséhez.
Bővebben...
	 Ezt szem előtt tartva a nőnek a terhessége folyamán tápanyagtöbbletre van szüksége a szervezetében bekövetkező változásokhoz, valamint magzatának a fejlődéséhez. A testtömeg gyarapodása legyen egyenletes, s a terhesség végére ne haladja meg az eredeti testtömeg 15–18 %-át (ez körülbelül 8–11kg-nak felel meg).
	
	Járulékos súlynövekedés a terhesség alatt
	
	Hét - Súlynövekedés (gramm)
	1–12  Nincs
	13  250
	14  500
	15  750
	16  1050
	17  1350
	18  1650
	19  2000
	20  2350
	21  2700
	22  3050
	23  3450
	24  3850
	25  4300
	26  4750
	27  5250
	28  5750
	29  6250
	30  6750
	31  7250
	32  7750
	33  8350
	34  8750
	35  9250
	36  9750
	37  10250
	38  10750
	39  11000
	40  Nincs
	
	Egyszerűbben szólva a teljes terhesség alatt 8-11 kg testsúlynövekedés a normális. Az első trimeszterben nincs számottevő testsúlynövekedés. A második trimeszterben a hónapok végére 1-2-4 kg testsúlynövekedés az átlagos. A legjelentősebb súlytöbblet a terhesség végén a magzat növekedésével jelentkezik. A hónapok végére 6-8-11 kg testsúlynövekedés az átlagos. Fentiektől természetesen egyéni eltérések előfordulnak, de érdemes ehhez tartani magát a kismamának, hogy megelőzzőn a túlzott testsúlynövekedés miatt jelentkező számos egészségügyi problémát.
	
	Fontos szempont, hogy a terhes nő naponta ötször-hatszor (tehát az ételeket elosztva) étkezzen, ugyanis a hasüreg térfogata a magzat növekedésével egyre csökken. Ha egy-egy alkalommal nagyobb mennyiséget eszik, a gyomor annyira kitöltődik, hogy nyomja a mellüregi szerveket.
	 
	Energiaszükséglet
	
	Az átlagos testtömegű, könnyű testi munkát végző nő napi energiaszükséglete 1800-2000 kcal. Ez a terhesség alatt 15–20 %-kal növekszik, de az egymást követő terhességi időszakokban különbözőképpen.
	Az első harmadban: + 150 kcal (egy pohár gyümölcsjoghurt vagy 1dl Nutridrink).
	A második harmadban: + 350 kcal (15 dkg hal roston vagy 2 dl Nutridrink +1dl kefír).
	A harmadik harmadban: + 350 kcal (15 dkg sajtsaláta vagy 2 dl Nutridrink +1dl sovány tej).
	A terhesség egész időtartama alatt nagyon hasznosan kiegészíti az étrendet a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel dúsított Nutridrink. Kis térfogata alkalmassá teszi, hogy az első harmadban megjelenő panaszok (émelygés, étvágytalanság, hányinger, hányás és puffadás) miatti tápanyagvesztést az emésztőrendszer kímélésével pótoljuk.
	
	Szénhidrátszükséglet
	
	A napi kalória legalább 50–55 %-át szénhidrátok adják, ugyanis ezek a tápanyagok mozgósíthatók legkönnyebben energiatermelés céljára. A különböző szénhidrátok arányára azonban figyelmet kell fordítani. Háttérbe kell szorítani az egyszerű szénhidrátokat (cukrokat), s növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények, valamint a nyers zöldségek, a főzelékfélék és a gyümölcsök.
	
	Zsírszükséglet
	
	A terhesség alatti étrend fehérjében gazdag és viszonylag szénhidrátdús, tehát relatíve zsírszegény legyen. A szervezet ugyanis ilyenkor fokozottabban érzékeny a zsíranyagcsere-zavarokra, ezért a kismama a megnövekedett energiaigénye ellenére se fogyasszon több zsírt, mint amennyi az összes energiaszükséglet 20–25 %-a. Az állati és a növényi zsiradék aránya lehetőleg 50–50 % legyen. A várandós anya kerülje a túlhevített zsírokat tartalmazó ételeket, valamint a füstölt és a túl zsíros húsokat. Az ételkészítés során zsírszegény eljárásokat (főzést, párolást, fóliában sütést) alkalmazzon, s cserépedényt, kuktát vagy mikrohullámú sütőt használjon.
	
	Vitamin- és ásványianyag-szükséglet
	
	Változatos, vegyes táplálkozás esetén a szervezet hozzájut a nélkülözhetetlen adagjukhoz. Hányás, étvágytalanság és egyéb táplálék-felvételi problémák esetén a pótlásukról gondoskodni kell. Fontos vitamin- és ásványianyag-források a húsok, a belsőségek, a halak, a tej, a tejtermék, a tojás, a zöldség- és salátafélék, a gyümölcsök, az olajos magvak, a korpás készítmények és a barna rizs.
	
	Klinikai tápszerek a várandós anya étrendjében
	
	A Nutridrink ízesített, iható tápszer. Teljes értékű fehérjét, valamint az ajánlásoknak megfelelő mennyiségű vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz jól felszívódó és hasznosuló formában. Glutén-, purin-, salakanyag- és laktózmentes. Az alkalmazása azért is indokolt, mert az ételek készítésekor vitaminveszteség következik be.
	A Nutridrink ivásának javallatai a terhesség idején
	- A terhes nők csaknem 70 %-át hányinger és hányás kínozza. Ezek esetenként hipoglikémiás tünetek. A megelőzésüket a felkelés előtt elfogyasztott keksz, kétszersült, tea vagy hideg Nutridrink segítheti.
	- Terhességi vészes hányásban (hyperemesis gravidarumban) az acetonémia kivédésére és táplálás céljára egyaránt alkalmas a Nutridrink hidegen (a csokoládés, a narancsos és az ízesítés nélküli).
	- Gyomorégés esetén (ebben a várandós anyák felének van része a terhesség első harmadában) kis étkezések ajánlottak, s jó hatású a felkelés előtt ivott hideg Nutridrink.
	- Étvágytalanság, fogyás, averzió, és depresszió esetén kis mennyiségben is komplett energia- és tápanyagforrás a Nutridrink.
	- Alternatív táplálkozási módokban a hiánytünetek napi egy–három doboznyi Nutridrinkkel kivédhetők.
	- Az elhízás megelőzésére beválik, ha egy étkezés helyett egy doboznyi Nutridrinket iszik a kismama.
	 
	A várandós anyák tápanyagszükségletének növekedése
	
	Tápanyag  + %-ban a normál igényhez viszonyítva
	Energia kcal  15 %
	Fehérje g  20 %
	A-vitamin mcg  25 %
	B2-vitamin mg  25 %
	B6-vitamin mg  25 %
	E-vitamin mg  25 %
	Jód mcg  25 %
	B1-vitamin mg  30 %
	C-vitamin mg  30 %
	Cink mg  30 %
	B12-vitamin mcg  30 %
	Kalcium mg  50 %
	Foszfor mg  50 %
	Magnézium mg  50 %
	Folsav mcg  100 %
	(Barna M.: Táplálkozás, diéta. 96-99. o. Medicina, 1996)
	
	Folyadékszükséglet
	
	A terhesség alatt, főleg az utolsó hónapokban, fokozott a vízvisszatartás, ezért a terhesgondozás során figyelemmel kísérik a kismamák vízháztartásának változásait. Annak a terhes nőnek, aki jól feldolgozza az igénye szerint megivott folyadékot, s nincsenek ödémás tünetei, nem kell a folyadékfogyasztást korlátoznia. A vízháztartást nagymértékben befolyásolja, hogy mennyi konyhasó jut naponta a szervezetbe. A konyhasó ugyanis vízkötő, ezáltal vízvisszatartó hatású. Túlzott fogyasztása vizenyő kialakulásához vezethet, ezen kívül nehezíti a mésznek a csontokba épülését, ezért ajánlatos a sófogyasztást csökkenteni.
	 
	Várandós kismamák étrendje (mintaétlap)
	
	1. nap
	Reggeli:  korpás kenyér, márvány sajt-alma, gyümölcslé (natúr) /sorrend!/
	Tízórai:  Nutridrink 1 doboz
	Ebéd:  lebbencsleves, tökfőzelék, párolt vagdalt, gyümölcs
	Uzsonna:  baromfisonka, kenyér, delma, paradicsom
	Vacsora:  lágytojás, pirítós, grapefruit
	
	2. nap
	Reggeli:  kétszersült, Nutridrink 1 doboz
	Tízórai:  szardinia, barnakenyér, zöldhagyma
	Ebéd:  májgaluska leves, sajtos spagetti (durumtésztából), gyümölcs
	Uzsonna:  juhtúró, zöldpaprika, kenyér
	Vacsora:  2dl tej, vajaskenyér, párizsi
	
	3. nap
	Reggeli:  ”7 magos” kenyér, joghurt, gyümölcs
	Tízórai:  2dl tej, zsemle, vaj, szilvalekvár
	Ebéd:  Gyümölcsleves, párolt csirkemell, csőbensült brokkoli
	Uzsonna:  Főtt virsli-mustár, kenyér, ásványvíz
	Vacsora:  Müzli Nutridrinkkel
Lábadozásnak azt az időszakot nevezzük, amikor szervezetünk egy-egy nagyobb fertőzés (pl. tüdőgyulladás, influenza) vagy műtét után regenerálódik, amelynek során fokozatosan és folyamatosan alkalmassá válik feladatainak rendes végzésére.
Bővebben...
	A gyógyulási folyamatnak rohanó világunkban is fontos része a megfelelő időtartamú, nyugodt lábadozás. A teljes felépülést késleltetheti, ha valaki túl hamar kezd dolgozni, ha — például műtét után — túl korán terheli meg emésztőrendszerét nem megfelelő ételekkel. A lábadozás időszaka teljesen egyéni: mindenki érzi, hogy mennyi pihenésre van szüksége.
	
	A lábadozóknak szánt étrend alapvető követelményei:
	a könnyű emészthetőség,
	a jó tápanyagellátás,
	a változatos ételek,
	az étvágygerjesztő, szép tálalás.
	
	Az étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, keményítőben gazdag élelmet, szárnyast, halat és tejterméket tartalmazzon. Pontos összetétele a betegségtől függ. Aki hasi műtéten esett át, annak kerülnie kell a puffasztó, nagy rosttartalmú élelmiszereket. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű étel a kétszeresére növelheti a lábadozás időtartamát.
	Minthogy a betegek étvágya általában csökken, hasznos, ha többször, de egy-egy alkalommal keveset esznek.  Nem előnyös, ha a diétában nagy rosttartalmú ételek vannak, mert azok idő előtti jóllakottságra vezetnek, emiatt a beteg nem jut elegendő tápanyaghoz. A szervezetnek ilyenkor nagy tápértékű, gyógyulást segítő ételekre van szüksége.
	
	Klinikai tápszerek szerepe a lábadozó betegek diétájában
	
	Kiegészítő táplálékként két-három (a beteg állapotától függően esetleg több) doboz Nutridrink iható naponta. A semleges íz kedvelői Nutrison Energy Plust fogyaszthatnak. Ez tejhelyettesítőnek is beválik. A készételek jól dúsíthatók a semleges ízű Nutrison powderrel. A többféle klinikai tápszer tartós fogyasztás esetén harmonikusan kiegészíti egymást.
	 
	Mintaétrend három napra
	
	1. nap:
	Reggeli: tejes zabkása, kifli, buggyantott tojás.
	Tízórai: vaníliás Nutridrink, őszibarack.
	Ebéd: csirke becsinált leves, sajtos makaróni (Nutrison powderrel dúsítva).
	Uzsonna: epres Nutridrink.
	Vacsora: héjában sült burgonya, tejfölös túró, snidling, kifli.
	
	2. nap:
	Reggeli: kefir, méz, pirított zsemle, margarin.
	Tízórai: trópusi ízesítésű Nutridrink, ropi.
	Ebéd: Brokkolikrém-leves (Nutrison powderrel), párolt, citromos tengeri halfilé, főtt burgonya, párolt sárgarépa.
	Uzsonna: madártej (vaníliás Nutridrinkkel).
	Vacsora: tökfőzelék (Nutrison porral), natúr pulykamell, alma.
	
	3. nap:
	Reggeli: vaníliás Nutridrink kávéval, kalács pirítva, margarin, kockasajt.
	Tízórai: sajtos rúd, alma.
	Ebéd: paradicsomleves, csőben sült spárga (Nutrison powderrel), kenyér.
	Uzsonna: epres Nutridrink, eper.
	Vacsora: párolt csirkemáj, burgonyapüré (Nutrison powderrel), fejes saláta.
Magyarországon a halálozás háromnegyed részéért táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek felelősek, elsősorban a szív és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések. Más szóval: a nem megfelelő táplálkozás és életmód jelentős mértékben hozzájárul a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotához és a következményes nagy arányú halálozáshoz.
Bővebben...
	A fentiekből következik, hogy egészséges táplálkozással és életmóddal ezek a betegségek jelentős részben megelőzhetők. Az egészségmegtartó, betegségmegelőző táplálkozás és életmód ajánlásai egyszerűek, megtartásuk nem igényel különösebb erőfeszítéseket, többletkiadásokat, csak éppen meg kell ismernünk és alkalmaznunk kell életünkben a következő oldalakon bemutatott alapelveket.
	Az egészséges táplálkozás öröm, de nemcsak a táplálkozás, hanem az egészség is az, rajtunk múlik, meddig van birtokunkban ez a hatalmas kincs.
	
	Hogyan kell egészségesen táplálkozni? Hogyan csoportosítjuk az élelmiszereket az egészséges táplálkozás számára?
	
	1. Gabonafélék
	
	- Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása. Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot – 6-11 egységnyit* -, de a választékban keressük a teljes értékű**, korpát is tartalmazó lisztből készült, magvakat is tartalmazó termékeket!
	
	*1egység
	a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Naponta többször fogyasszunk gabonafélét
	• Tervezzük úgy napi étrendünket, hogy lehetőleg minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék
	• Használjunk teljes értékű gabonafélét az ételek elkészítéséhez is, és törekedjünk a változatosságra, készítsünk időnként például puliszkát, zabkását, zabkorpás pogácsát, kölesrizottót
	• Őrizzük meg a gabonafélékből készült étel értékeit – és az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot és sót, vagy csak igen kis mennyiségben
	
	**A teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelöljük a gabona magvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan, barna rizst
	
	2. Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök
	
	- Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás. Együnk naponta zöldség-főzelékféléket és gyümölcsöket – 6-11 egységet*
	
	*1 egység
	a zöldség-főzelék és gyümölcs csoportból: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyese (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grape-fruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt
	• Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, paradicsomot, valamint hüvelyes főzelékeket – ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin és folátok (folsav)
	• Legyen mindig kéznél, illetve a kamrában, vagy a hűtőszekrényben gyümölcs és zöldségféle
	• Mindig friss, ép gyümölcsöt, zöldség-főzelékfélét fogyasszunk, a penészes, sérült termékeket ne használjuk fel
	
	3. Tej és tejtermékek
	
	- A tej és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap - 3-4 egységet*
	
	*1 egység
	tej, tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Naponta igyunk tejet – fél liter -, válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket (aludttej, kefir, joghurt)
	• Fogyasszunk gyakrabban sovány, vagy félzsíros túrót
	• Együnk rendszeresen sovány sajtot
	
	4. Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója
	
	- A húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, együnk naponta húst, húskészítményt - 2-3 egységet*
	
	*1 egység
	hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyers súly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott
	
	Mindennapi jó tanácsok
	• Együnk rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve
	• Keressük a sovány felvágottakat
	
	- Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet*
	
	• Fogyasszunk rendszeresen, hetenként legalább egyszer tengeri halat
	
	*1 egység
	hal: 15 dkg hal
	
	Az egészséges táplálkozás további ajánlásai
	
	5. Zsiradékok
	
	- A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez.
	Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből, ételekből. Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez.
	
	Mindennapi jó tanácsok
	• Ne használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csak igen keveset
	• Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket
	• Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket
	• Kerüljük a zsiradékban való sütést
	• Májat, májból gyártott húsipari terméket legfeljebb 7-10 naponként egyszer fogyasszunk, tojásból pedig hetenként 3-4 db-ot
	
	6. Só és sózás
	
	- A túlzott konyhasó/nátrium-bevitel növeli egyes betegségek kockázati tényezője. Csökkentsük a sóbevitelt, különösen fontos ez a gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre kihat.
	Mindennapi jó tanácsok
	• Ne sózzunk, vagy csak igen kevés – jódozott - konyhasóval ízesítsük ételeinket
	• Kerüljük a sóban igen gazdag élelmiszereket
	• Használjuk ízesítésre a zöld és száraz fűszernövényeket, amelyekkel részben pótolható a sós íz hiánya
	
	7. Cukor
	
	- A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat
	Mindennapi jó tanácsok
	• Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok, italok gyakori fogyasztását
	• Az édesség iránti vágyat csillapítsuk gyümölcsökkel
	• A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett
	
	8. Alkohol
	
	*1 egység
	3,5 dl sör, vagy 1,5 dl bor, vagy 4 cl égetett szeszesital
	
	Mindennapi jó tanácsok
	• Aki iszik alkoholos italt, mértékletesen tegye
	• A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebb két egységet jelent, célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkor lassabb az alkohol felszívódása
	
	9. Az egészséges testtömeg
	
	- Törekedjünk az egészséges testtömeg/testsúly* megtartására, illetve visszaszerzésére
	
	*Az elterjedt testsúly megnevezés helyett többnyire a szakmailag helyes testtömeg kifejezést használjuk a következőkben
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	• Őrizzük meg egészséges testtömegünket, ha pedig már kialakult a túlsúly, vagy az elhízás, forduljunk szakemberhez és törekedjünk 5-15 %-os testtömeg csökkenés elérésére
	• Bőségesen fogyasszunk zöldség-főzelékféléket, zsiradékmentesen, vagy kevés zsiradékkal elkészítve, együnk sok gyümölcsöt
	• Együnk kevesebbet, ügyeljünk az adagokra
	• Mozogjunk többet, rendszeresen, minden nap
	• Az elhízás megelőzése érdekében mutassunk jó példát a gyermekeknek az egészséges táplálkozásban
	• Az elhízásra való hajlam ugyan fontos tényező, de megfelelő táplálkozással és életmóddal elérhető az egészséges, vagy azt megközelítő testsúly
	
	10. Mozgás
	
	- Mozogjunk rendszeresen, minden nap, gyermekek számára legalább 1 óra, felnőtteknek legalább 30 perc javasolt
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	1. Felnőttek naponta minimum 30 perc, gyermekek 60 perc fizikai aktivitást, sporttevékenységet végezzenek.
	2. Közép-, vagy időskorúak számára sem késő életmódjukon változtatni.
	3. A rendszeres fizikai aktivitás az egyén egész életére szóló programja legyen.
	4. Ha most kezdünk el fizikailag aktív életmódot élni, tartsuk be a fokozatosság elvét a mozgás intenzitásának, időtartamának növelésekor.
	5. Ha eddig is végeztünk fizikai aktivitást, fokozatosan növelhetjük a mozgás időtartamát, intenzitását, gyakoriságát.
	6. A mozgás ne legyen megerőltető, hanem öröm és jó közérzetet forrása.
	7. Bátorítsuk gyermekeinket fizikailag aktív életmódra.
	8. Olyan mozgásformát válasszunk, amely számunkra kellemes, amit szívesen végzünk.
	9. Ha egészségi problémáink vannak és intenzívebb sporttevékenységet, testmozgást kívánunk végezni, beszéljük meg kezelőorvosunkkal.
	10. Férfiak 40, nők 50 év felett, panaszmentesség esetén is, intenzívebb testmozgás végzése előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.
	
	11. Élelmiszerbiztonság
	
	- Óvjuk meg a táplálékokat a szennyeződésektől, romlástól
	
	Mindennapi jó tanácsok
	
	- Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be! Ügyeljünk a vásárláskor!
	- Előzzük meg az érintkezést a nyersanyag és készétel között!
	- Megfelelő sütéssel, főzéssel a legtöbb étel biztonságossá tehető!
	- A romlandó élelmiszert és az ételeket mielőbb hűteni kell!
	- Mossunk gyakran kezet!
	- Tartsuk tisztán a konyhát!
	- Az élelmiszer-biztonságot akkor se feledjük, ha vendéglőben étkezünk, otthonról viszünk ételt magunkkal a munkahelyre, illetve családi összejövetel, házi disznóvágás eseten!
	
	12. Az élelmiszer címke
	
	- Olvassuk el figyelmesen a címkét, hogy megismerjük az élelmiszer összetételét, esetenként energia- és tápanyagtartalmát
	
	Még néhány mindennapi jó tanács általában
	
	• Együnk 4-5-ször naponta, lehetőleg mindig azonos időben
	• Étkezzünk nyugodt körülmények között, nem pedig vezetés, vagy munka közben
	• Igyunk naponta 6-8 pohár vizet, vagy ásványvizet
	• Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszerből, ételből állítsuk össze étrendünket
A csontritkulás vagy oszteoporózis a csontok anyagcsere-betegsége. A csonttömeg leépülésével a csont elveszíti stabilitását. A fájdalmas csonttörések gyakran az oszteoporózis következményei.
Bővebben...Ha Önnek még nem történt vérzsír-meghatározása, javasoljuk, hogy keresse fel családorvosát!
Bővebben...Az alábbi edzéstervet kifejezetten férfiak számára állítottuk össze. Kezdő sportolók 12 hetes edzésprogramja, heti három edzésnappal.
Bővebben...A prosztatamegnagyobbodás során jelentkező tünetek és az esetleges szövődmények okozta panaszok az életminőségen sokat ronthatnak, ugyanakkor az állapot jól kezelhető. Gyanú esetén nem szabad tehát halogatni az orvos felkeresését.
Bővebben...A gyász folyamata mindenkinél egyéni színezetet ölt: időtartama, intenzitása változó. Végül mégis lezárul a normál gyászfolyamat, helyet adva az élet további gazdag és örömteli megélésének.
Bővebben...belgyógyász, bőrgyógyász, endokrinológus nyíregyháza, érsebész, fogorvos nyíregyháza, fül-orr-gégész, gasztroenterológus, kardiológus nyíregyháza, kézsebész, neurológus, nőgyógyász nyíregyháza, onkológus, optika nyíregyháza, ortopéd, pszichiáter, reumatológus, sebész nyíregyháza, szemész, szemészet, urológus, aranyér nyíregyháza, anyajegy nyíregyháza, csontritkulás nyíregyháza, gyomortükrözés nyíregyháza, hasi ultrahang nyíregyháza, oszteoporózis nyíregyháza, prosztata nyíregyháza



